Sutarmidji (Gubernur Kalbar): Berburu Oksigen Sampai ke Malaysia, Bagaimana Respons dari Negeri Jiran itu?


Berburu Oksigen ke Malaysia
[ A+ ] /[ A- ]

Perbesar huruf, klik A+ di atas

“Di tengah perjuangan Gubernur Kalbar, Sutarmidji, untuk mengatasi kelangkaaan drastis tabung oksigen – sementara angka orang terdampar Covid-19 melejit, beredar video amatir di media sosial ihwal keluhan keluarga korban virus yang controversial itu.”

TERPANTAU di layar video tersebut suasana di dalam sebuah ambulance yang tengah melaju kencang diiringi narasi dari supirnya dalam logat Melayu Pontianak; “Bagaimana ini Pak Midji, bingung saya membawa pasien ke mana-mana. Semua rumah sakit menolak dengan alasan tidak ada oksigen”.

Dalam pada itu, Gubernur Kalimantan Barat – Sutarmidji sudah bersurat kepada Pemerintah Kerajaan Sarawak, Malaysia Timur, mohon bantuan pengadaan tabung oksigen yang tengah kritis.

Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg menjelaskan, Pejabat Ketua Menteri telah menerima ‘rayuan’ atau surat permohonan bantuan logistik dari Gubernur Kalimantan Barat, Sutarmidji pada Rabu (21 Juli 2021) berkenaan perkara itu.

“Saya menerima surat tersebut semalam, Rabu, dan melaluinya Kalimantan Barat meminta tolong daripada kerajaan negeri untuk membantu dari segi penghantaran bekalan oksigen ini ke wilayah itu” ujarnya, dikutip dari astroawani.

Akan diurus oleh  Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Sempadan Sarawak, Tan Sri James Jemut Masing, untuk mengawal sempadan negara. Perkara ini juga melibatkan  kerjasama kerajaan dengan kerajaan.

“Apa yang kerajaan Sarawak akan lakukan adalah sama seperti kebiasaannya apabila kerajaan Kalimantan Barat memerlukan bekalan gas memasak, maka kita akan menghantarkan pasukan keselamatan sempadan kita untuk menguruskan penghantaran ini, dan proses ini sedang kita laksanakan,” katanya semasa sidang media selepas melancarkan Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 Sarawak di Hotel Pullman, Kuching pada Khamis (22 Juli 2021)

Dalam sidang media yang sama, Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas memberi jaminan bekalan oksigen di negeri itu mencukupi.

Kerajaan Sarawak sedang menguruskan proses penghantaran bekalan tabung oksigen ke Kalimantan Barat selepas wilayah Indonesia itu melaporkan kekurangan drastik bekalan gas tersebut

“Kita juga masih mempunyai bekalan oksigen yang mencukupi untuk kegunaan dalam negeri,” katanya.

Masih menurut astroawani.com, KADIN Kalbar juga mesuport Pemprov Kalbar untuk mengatasi kelangkaan oksigen tersebut, dan telah berhubung secara langsung dengan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Sarawak (ACCCIS), dan mereka bersedia membekalkan oksigen ke Kalimantan Barat.

“Kita akan berusaha sebaik mungkin agar Kalbar mendapat bekalan oksigen minimum selama dua hingga tiga hari. Sekiranya berjaya mendapat bekalan oksigen dari Kuching (Ibukota Kerajaan Sarawak, Red.),  mulai Khamis atau Jumaat, kita menganggarkan bahawa bekalan oksigen di Kalimantan Barat akan berada pada tahap selamat,” ujar Datuk Amar Douglas.

Serah terima tabung oksigen yang diperbantukan oleh pemerintah Kerajaan Sarawak kepada Pemrov Kalbar, diharapkan lancar dilakukan di PLBN (Pos Lintas Batas antar Negara) Entikong, Kabupaten Sanggau.

Diketahui selain ‘berburu’ oksigen ke Malaysia, Sutarmidji juga mengatur perburuannya ke Batam, Kepulauan Riau. *BNTime/astroawani

(Visited 18 times, 1 visits today)

Comments are closed.